Cold-start 20v 4age Blacktop Runs Terribly... Please Help




What do you think about this video?

fisqual: @eishiba I know I'm a little slow (6 months slow, lol). It's an '84 Corolla SR-5 hatch.

ToyCrazyNZ: good idea hi idle cud be caused by few things. iscv (idle valve) wud be my guess tho. blacktops are known for clogging up the inlet from blow by. if u pull the hoses off iscv n spray some carb cleaner down thru it, see if that helps. is the TPS set correctly? is the map sensor getting vacuum from the correct port? backfiring out throttles (pl) wud usually be over advanced ignition timing or advanced inlet cam. but could be to do with vvt coming on early due 2 wrong or faulty map sensor signal?

fisqual: No, all stock. AND, it's pretty much fixed. I'm getting 36/29MPG, Hesitation is gone. It's running a little rich, but I think these tend to. I just need to tune it now, and it will be perfect.

fisqual: I've advanced and retarded the timing all the way to no avail. If I remove the MAP sensor it doesn't do this.

fisqual: STA wire is the 12v signal your ignition barrel sends to the starter to tell it to fire up. Piggy back that wire coming off the barrel and connect it to STA on your ECU.

pricey1818: my silvertop is doing the same thing mate on cold starts it heaves and surges and just cuts out and wouldnt idle for around 10 minutes until it was hot, and when its hot it runs really rich and spits crap out the exhaust like urs does as far as i know (im not a mechanic at all) at this stage its an air flow problem, my itb's arent exposed like urs but my air flow meter struggles to suck air even when its hot its booked in for a full tune next week so hopefully it fixes the dogging and stuff

fisqual: @asiancustoms LOL!!

fisqual: It's the stock blacktop. Map sensor is fine. I measured the vacuum on it and the ohms and such vs the factory service manual.

4age20vbt: I was having a similar problem with mine especially during cold wether startups. The problem.....Ignition timing was too ADVANCED!! I guess I was a tooth off on the CRANKSHAFT from when I replaced the timing belt. Remove the top timing cover and check your cams for proper alignment and make sure the crank is at 0 degrees also. Next also do what ToyCrazyNZ reccomends about checking for base timing. Good luck. Let me know if this helps.

Shahiro Geerman: mines does that 2,after i change the coolant sensor it worked just fine

fisqual: No the ISCV is fine. The ISCV shuts when I ground RSC and opens when I ground RSO (500 and 4000 rpm). My Oxygen sensor is still throwing a code even tho the people on club4ag swear that my O2 sensor is 'compatible'. I don't think an O2 sensor would cause high idle though. my Scion o2 went out a few months ago and it ran/idled fine, just used a little more gas.

eishiba: what kind of car is this?

ae86addict: i think its the timing because your cylinder do the explosion when the intake valve is open.

ImPeakingBrah09: get a rotor..

Shane Bland: get a new map sensor

asiancustoms: sounds freakin awesome you should keep it the way it is or nos kit

Alan wong: my car engine having the same problem with u, juz wanna know wat is STA wire tat u means??

Ryan Arends: you solved it right?

fisqual: No, it didn't do that if I d/c the map. It was just a few loose wires.

fisqual: @TheLancergsr wasn't map sensor. read other comments

fisqual: There's a vac rail on the back of the ITBs behind the throttle plates and it should measure properly even without the air box installed.

fisqual: H2o temp sensor wasn't grounded enough. I grounded it to the body and now it's running better. (not perfectly though)

Alan wong: my car having the same problem, can u give me more info and how to do it??

fisqual: STA wire is the 12v signal your ignition barrel sends to the starter to tell it to fire up. Piggy back that wire coming off the barrel and connect it to STA on your ECU.

ToyCrazyNZ: what ecu are you running? stock blacktop should run fine. have you checked the cam pulleys are in correct position? and have you timed the ignition to 10degrees BTDC with the diagnostic connector T and E1 bridged? the map sensor gets its air from the inlet manifold on the head flange so it doesn't matter if you have an airbox.. but is your map sensor connected to the right place?

kimgulle: Well it runs lean, that's for sure. But i guess you've already solved it? The first step i would take is change the coolant temp sensor though.

sotos dr: The only think to do is to conect the STA wire in the ECU.The STA is a signal +12 volt from the starter of the engine to the STA pin of the ECU. +12 volt when you start your engine and 0 volt when the engine work. The STA wire is very important for this ECU.If you need more info just ask me.

bergerbrother: wtf a fire comes out from your TB..i never saw it before.

fisqual: I can't really set my base timing b/c it won't idle properly (it sits at 1800-2000). I've messed with it + and - though, and do have a timing gun, and do know how to go into diag and stuff. That problem is fixed, I should post new vids about my problems now.

fisqual: It's possible that my MAP sensor isn't correct? I bought it on ebay as being for the 4age - but I also pulled a few off of some 4AFEs and 5SFE and 3SFE and tried those too, but they all seemed the same (as mixture and idle goes). My TPS is within factory spec. VVT comes on when I have my gas pedal more than about 65% down or between 4000 and 6000rpm. My car doesn't backfire anymore though, just high idle and running rich.

fisqual: STA wire is hooked up. Thanks for the suggestion. That particular problem is fixed now though.

0to60in16seconds: dude put an air box on it, then put a 3" hole in it with a 3" pipe and put a map in said pipe then route the pipe to behind your pass headlight with a filter on it then tune with the map sensor the reason the car is running ritch is because it's not seeing the vaccume that comes with revs well when it see's vacc it adds fuel because it knows it revving no vac no fuel=run like poop and get a dyno tune don't just mess with the timing

Rating:
cold-start 20v 4age blacktop runs terribly... please help 4.3 out of 5

Shared by Others

IGN Reviews - Toy Soldiers: Cold War - Game Review
IGN Reviews - Toy Soldiers: Cold War - Game Review
GameSpot Reviews - Toy Soldiers: Cold War (Xbox 360)
GameSpot Reviews - Toy Soldiers: Cold War (Xbox 360)
Coffee Shop Millionaire Review - The Cold Truth Exposed
Coffee Shop Millionaire Review - The Cold Truth Exposed
Mark Kermode reviews Cold Comes the Night
Mark Kermode reviews Cold Comes the Night
Clay reviews - cold porcelain. Martha Stewart vs katopoly clay and flower tutorial
Clay reviews - cold porcelain. Martha Stewart vs katopoly clay and flower tutorial
Under Armour Cold Gear Infrared Apparel Review
Under Armour Cold Gear Infrared Apparel Review
Domino Reviews: Cold Steel Code 4 (Spear Point)
Domino Reviews: Cold Steel Code 4 (Spear Point)
Cold Comes The Night (Starring Bryan Cranston) Movie Review
Cold Comes The Night (Starring Bryan Cranston) Movie Review
Goosebumps Reviews: The Curse of Camp Cold Lake
Goosebumps Reviews: The Curse of Camp Cold Lake

Featured Video